تهوع و استفراغ حاملگی
تهوع و استفراغ حاملگی یک وضعیت شایع با شیوع ۸۰-۵۰% در حاملگی است که کیفیت خانم باردار را تحت تاثیر قرار می دهد. بیشتر در اوایل بارداری شایع است، و می تواند با درمان مناسب توسط متخصص زنان و زایمان و سایر افراد در امور مامایی کاهش یابد. با این حال بسیاری از زنان به دلیل ترس از بی خطر بودن درمان دارویی به دنبال درمان متناسب نمی روند. وقتی که تهوع و استفراغ حاملگی پیشرفت می کند، کنترل علائم آن دشوار تر می شود و درمان در مراحل اولیه بیماری از ایجاد عوارض جدی مثل بستری در بیمارستان جلوگیری خواهد کرد.
موارد خفیف این بیماری ممکن است با تغییر شیوه زندگی و رژیم غذایی کنترل شود و برای موارد شدید تر بیماری درمان های موثر و مناسب برای بارداری وجود دارد.
چگونه آن را تشخیص میدهیم؟
مواردی از تهوع و استفراغ بارداری که باید به آن حتما توجه شود خانمهایی هستند که به علت استفراغ و تهوع و حالت گرسنگی “کتون” از ادرار دفع می کنند و کاهش وزن به میزان حداقل ۵% وزن قبل از بارداری پیدا کرده اند.
علائم معمولا قبل از هفته ۹ حاملگی شروع می شوند. اگر این علائم برای اولین بار بعد از هفته ۹ حاملگی تظاهر کند سایر تشخیصها باید مد نظر قرار گیرد. مواردی مانند سنگ کیسه صفرا، بیماریهای نورولوژیک (اعصاب – مغز) پرکاری تیروئید.
در تهوع استفراغ بارداری تب و سر درد و درد شکم وجود ندارد. در این موارد باید به تشحیصهای دیگر نیز توجه شود.
علت آن چیست؟
علت تهوع استفراغ بارداری ناشناخته است، هورمون استروژن و HCG هورمون جفتی که در اوایل بارداری افزایش دارند، موثر در تهوع و استفراغ میدانند فرضیه هایی نظیر عمل عصبی (سایکوسوماتیک) نیز مطرح است. تئوری تطابق در سیر تکاملی نیز به این شکل عنوان شده است که پیدایش تهوع و استفراغ حاملگی از زن باردار و جنین او در مقابل غذاهای بالقوه مضر محافظت می کند.
کدام زنان بیشتر مبتلا می شوند؟
خانمهای باردار با حاملگی چند قلویی و سابقه خانوادگی (ژنتیک) و با سابقه آن در حاملگی قبلی و یا در مادر و خواهران دیگر، بیشتر در معرض ابتلا به تهوع و استفراغ بارداری می باشند.
آیا روی جنین اثراتی دارد؟
اثرات تهوع استفراغ مادر بر روی جنین به شدت بیماری بستگی دارد. در بعضی موارد ارتباطاتی نظیر کاهش وزن نوزاد هنگام تولد و زایمان زود رس و فشار خون مرتبط با بارداری در ۶% مادرانی که تهوع و استفراغ شدید داشتند پیدا کردند لیکن میزان سقط در این مادران کمتر از مادران دیگر است و همچنین موارد آنومالی جنین مرتبط با آن دیده شده است.
آیا درمان های غیر دارویی برای درمان تهوع استفراغ بارداری موثر است؟
توصیه های شایع برای کاهش اولیه علائم تهوع استفراغ شامل استراحت و پرهیز از مواجهه با محرکها مثل عطر، گرما، رطوبت، سر و صدا، نورهای درخشان میباشد، وعده های غذایی کوچک و متعدد هر یک تا دو ساعت پیشنهاد می شود. سایر توصیه ها شامل پرهیز از غذاهای تند و چرب حذف قرصهای حاوی آهن، خوردن غذاهای خشک و با شیرینی کم، استیکهای با پروتئین بالا و خوردن کلوچه در صبح قبل از بلند شدن. در یک مطالعه نشان داده شده که غذاهای پروتئینی بیشتر از غذاهای چرب یا حاوی کربوهیدرات علائم تهوع استفراغ را کاهش می دهد.
اثرات مفید مصرف زنجبیل نیز در کاهش علائم ثابت شده است همچنین مصرف ویتامین ها پره ناتال سر ماه قبل از بارداری پیشگیری از تهوع و استفراغ بارداری موثر بوده است.
آیا درمانهای دارویی در درمان تهوع استفراغ موثر است؟
داروی اول ویتامین B6 (پریدوکسین) است که باعث کاهش تهوع و استفراغ در مطالعات انجام شده شده است. همچنین از انواع داروهای آنتی هیستامین نظیر دیفن هیدرامین می توان استفاده کرد. به تازگی از اندانسترون (دیمترون) استفاده می شود که موثر تر از داروهای دیگر است. در موارد بیماری های قبلی از مصرف زیاد اندونسترون باید اجتناب شود. همچنین در موارد شدید می توان از کورتون استفاده کرد اگر بیماران طی ۳ روز برای درمان پاسخ ندادند با توجه به عوارض آن روی مادر و جنین باید قطع شود در صورت پاسخ دهی دارو در طی دو هفته کم کم کاهش داده می شود و در صورت بازگشت علائم دباره شروع می شود. این درمان آخرین خط درمان می باشد.
آیا ارزیابی سونوگرافی و یا آزمایشگاهی در تشخیص لازم است؟
در موارد شدید حتما لازم است. سونوگرافی میتواند حاملگی چند قلویی و یا حاملگی مولار را تشخیص دهد، که با افزایش حجم جفت باعث افزایش هورمون HCG افزایش تهوع و استفراغ می شود.
آزمایشهای مربوط به آنزیم های کبدی، تیروئید آمیلاز پانکراس و سدیم و پتاسیم در موارد شدید لازم است انجام شود.
زخم معده در افرادی که تهوع استفراغ پایدار دارند و به درمان پاسخ نمی دهند باید مدنظر باشد و تست H-PYLORI انجام شود.
چه زمانی سرم درمانی توصیه می شود؟
سرم درمانی در بیمارانی که با وجود درمان تحمل خوراکی مایعات را ندارند و علائم دهیدراسیون را دارند لازم است در کنار سرم درمانی باید به تصحیح سدیم و پتاسیم و ویتامین ها اقدام شود.
چه زمانی بستری در بیمارستان لازم است؟
در زنانی که تحمل خوراکی ندارند و به درمان سرپایی جواب نمی دهند بستری برای بررسی و درمان لازم است در زمان ادامه کاهش وزن، تغییر علائم حیاتی یا تغییر وضعیت ذهنی که مقاوم به درمان هستند بستری لازم است.
ممنون از آموزش هایی که قرار می دهید
ممنون از سایت خوبتون. من هم
توی سایتمون آموزش های زیادی گداشتم به
سایت من هم سر بزنید
ممنون از مطالب خوبتون. به سایت کوچک
ما هم سر بزنید
ممنون از سایتتون
با تشکر از مطلب خوبتون